Zavraždených židov si uctia čítaním ich mien i Pamätníkom obetiam holokaustu

07.09.2012 Bratislava

Bratislava 7. septembra (TASR) – Nedeľným (9.9.) čítaním zoznamu mien deportovaných a zavraždených židov z územia Slovenska si uctia ich pamiatku v historickej budove Slovenského národného divadla na Hviezdoslavovom námestí v Bratislave. Čítanie z Knihy mŕtvych organizuje Kultúrny spolok židovských občanov Slovenska s Múzeom židovskej kultúry (MŽK) od roku 2009.

"Robíme to preto, aby sme si uctili zavraždených, aj aby sme zistili čo najviac mien konkrétnych ľudí, ktorí od roku 1939 boli deportovaní a zavraždení. Nechceme hovoriť iba o číslach, my im už nemôžeme dať nič iné, len meno," na dnešnej tlačovej konferencii zdôvodnil riaditeľ MŽK Pavol Mešťan.

Čítať mená budú Daniel Hevier, Peter Lipa a ďalšie osobnosti. Svoje zážitky z obdobia druhej svetovej vojny povedia obete holokaustu. Medzi nimi Juraj Alner, vtedy šesťročný chlapec, ktorého rodičia skrývali, aby ho neodvliekli do koncentračného tábora. "My sme z Ružomberka ušli pred prenasledovaním. Cez Súľov, Hrádok a iné obce nás schovali na železničnej stanici v Štrbe," uviedol pre TASR Alner.

"Príbehy rozprávame aj preto, aby boli mementom pre budúcnosť," pripomenula Ľuba Lesná, ktorá je iniciátorka Pamätníka obetiam holokaustu. Autor jeho výtvarno-architektonickej podoby je architekt Ján Kodoň, hudbu skomponoval skladateľ Martin Burlas.

Podľa Mešťana obeťami sú aj tí, čo prežili holokaust a mnohí perzekvovaní rodinní príslušníci i ďalší občania ohrození deportáciami. V zozname majú 81.614 mien, ktoré tvoria virtuálny Pamätník obetiam holokaustu. Ten v hlavnej budove SNM odhalia v pondelok 10. septembra a bude sa priebežne spresňovať a dopĺňať.

"Je to obrovský proces hľadania, pri ktorom spolupracujeme s izraelským múzeom Jad Vašem, ktoré zhromažďuje šesť miliónov mien obetí holokaustu. Je to aj obojstranná kontrola a chceme sa zaradiť medzi krajiny, ktoré majú čo najpresnejší zoznam svojich obetí," dodal Mešťan. Tiež pripomenul, že uvažujú o vytvorení centra holokaustu v bývalom koncentračnom tábore v Seredi, kde plánujú organizovať semináre, konferencie a iné tematické podujatia.
 

Vyberte región